Kik vagyunk

A tiltott kábítószer-használat és -kereskedelem világszintű jelenség, amely az egészségre és a társadalmi stabilitásra egyaránt veszélyt jelent. A statisztikák tanúsága szerint körülbelül minden harmadik európai fiatal kipróbált már valamilyen tiltott kábítószert, és óránként legalább egy polgárunk hal meg kábítószertúladagolás következtében. A kínálat és a kereslet folyamatosan változó alakulása ugyanakkor állandó megfigyelést és dinamikus reagálást tesz szükségessé.

A független, tudományos alapokon nyugvó információ létfontosságú forrás, amely hozzásegíti Európát ahhoz, hogy megismerhesse a kábítószer-probléma jellegét, és jobb válaszokat adjon. Ilyen körülmények között, az egyre terjedő kábítószerjelenséggel szembeszállva alapították meg 1993-ban a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontját (EMCDDA). Az 1995-ös lisszaboni megnyitó óta a központ az EU decentralizált ügynökségeinek egyike.

Az EMCDDA fennállásának célja, hogy az EU és tagállamai számára tárgyilagos áttekintést adjon az európai kábítószer-problémáról, és szilárd bizonyítékokkal támassza alá a kábítószerekről folyó vitát. A központ által biztosított adatok a döntéshozók számára lehetővé teszik, hogy a kábítószerrel összefüggő jogszabályokat és stratégiákat a megfelelő információk birtokában alkossák meg. Emellett a központ segíti a szakértőket és a területen dolgozó gyakorlati szakembereket a legjobb gyakorlatok és az új kutatási területek kijelölésében.

Az ügynökség munkájában központi szerepet kap a kiemelkedő tudományos teljesítmény ösztönzése. Alapvető feladatának teljesítése érdekében, azaz hogy a kábítószerekre vonatkozóan megbízható, összehasonlítható információkkal tudjon szolgálni Európában, az EMCDDA kialakította az országok adatainak összehangolt összegyűjtéséhez szükséges infrastruktúrát és eszközöket. Ezeket az adatokat a nemzeti kábítószer adatgyűjtő központok (Reitox hálózat) továbbítják a lisszaboni ügynökséghez elemzés céljára, amelynek eredményeként különféle tájékoztató termékek jelennek meg, átfogó képet adva az európai helyzetről.

Bár az EMCDDA figyelmének központjában mindenekelőtt Európa van, az információ és a szakértelem megosztása révén a világ más régióiban működő partnerekkel is együttműködik. Az európai és nemzetközi szervezetekkel való együttműködés a kábítószerek területén szintén központi szerepet játszik az ügynökség munkájában, mivel ez is hozzásegít a kábítószerekkel kapcsolatos globális jelenségek mélyebb megértéséhez.

Az EMCDDA működésének alapelve szerint a hatékony drogstratégia alapja a megbízható információ. Bár maga az ügynökség nem tesz szakpolitikai javaslatokat, az általa készített elemzések, standardok és eszközök révén most már egyértelműen hatással van a döntéshozatalra.

Page last updated: Wednesday, 02 December 2009